Sharon Gesthuizen – SP

Sharon Gesthuizen_SP_08092015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titel: ‘Cornelia weigert de kroon’

Wie was Cornelia?

Cornelia Scipionis Africana (190 – 100 BC) was de tweede dochter van Publius Cornelius Scipio Africanus, de held van de tweede Punische oorlog (tussen Rome en Carthago). In Romeinse geschiedenis wordt ze herdacht als het prototype van de sterke Romeinse vrouw. Een moeder met enorme integriteit, die trouw blijft aan haar principes en het Romeinse vrouwelijke ideaal belichaamt. Ze baarde haar echtgenoot 12 kinderen waarvan maar drie hun kindertijd hebben overleefd. Twee van hen, Tiberius en Gaius Gracchus, zijn bekend geworden in de Romeinse geschiedenis als populistische leiders. Na de dood van haar man weigerde Cornelia een huwelijksaanzoek van de Hellenistische Koning van Egypte, Ptolemeios VIII Physcon. Cornelia, als vrouw, kon in Rome geen politieke functie vervullen: vrouwen hadden in Rome geen politieke rechten. Maar toch kon ze politieke invloed oefenen via haar zonen en de positie die zij in de politiek hadden. Beiden hebben uiteindelijk met hun leven betaald voor hun politieke standpunten, die de macht van de Romeinse Senaat in gevaar brachten.

Afmetingen: 80×60 cm

Prijs: 1700 euro

Leave a Reply