Ingrid de Caluwé – VVD

Caluwe

Titel: De Jurk van Isabella Bird

Wie was Isabella Bird?

Isabella Bird was een Engelse reiziger en schrijfster. Ze was geboren in 1831. Als kind had ze al een scherpe tong maar een zwakke gezondheid en het Engelse klimaat heeft haar geen goed gedaan. Als ze op reis was, was ze op haar best. Telkens als ze weer thuis kwam – werd ze ziek.

Op haar 16de schreef ze haar eerste krantartikel en tijdens haar intensieve reizen bleef ze voor verschillende tijdschriften schrijven. Haar eerste reis was in 1854 naar de Verenigde Staten, waar ze haar boek ‘een Engelse vrouw in Amerika’ heeft geschreven. In 1872 reisde ze naar Australië, Hawaii, en toen een lange reis naar Colorado en het Rocky gebergte, waar ze paard reed als een man en zich ook nog zo kleedde. Eenmaal terug in Brittannië werd ze weer ziek en ging dus weer op reis naar Japan, China, Korea, Vietnam, Singapore en Malaysia. Na haar terugkeer ging ze medicijnen studeren en ging weer op een reis , nu al bijna 60 jaar oud, naar Indië waarna ze Tibet, Perzië, Koerdistan en Turkije bezocht. In 1892 was ze de eerste vrouw die toegelaten werd tot de ‘Royal Geographical Society’. Later ging ze weer op reis naar Marokko, waar ze een reis maakte op de rug van een zwarte hengst die ze als geschenk van de Sultan kreeg. Ze stierf in Edinburgh in 1904.

 

Ingrid de Caluwé

Toen ik haar vroeg naar welke periode ze zou willen reizen als ze in een tijdmachine kon instappen, aarzelde ze geen seconde: ‘het Victoriaanse tijdperk’. Een tijd waarin vrouwen beginnen een bewustheid te ontwikkelen en ook hun capaciteiten en krachten te tonen, ondanks de strenge maatschappelijke regels. Hoewel ze nooit in al die landen is geweest waar Isabella Bird gereisd heeft, heeft de mystiek van het oosten, zoals van Indië (ook al is ze er nog niet geweest), maar vooral Afrika, een warme plek in haar hart. ‘Het zijn de tegenstellingen tussen materie en geest’, zegt ze. De paradoxale wijze waarin mensen een balans tussen die twee, soms in zeer moeilijke levensomstandigheden, weten te bereiken.

Afmetingen: 20×65

Prijs: 1200 euro

 

 

Leave a Reply