Over het Project

In mijn kunstproject ‘Vrouwen met Standpunt’ portretteer ik dertien vrouwelijke leden uit verschillende fracties in de Tweede Kamer. U ziet hier de tien eerste kunstwerken die in de jaren 2012-2017 zijn verwaardigd. Sommige vrouwen zitten, vanaf de verkiezingen op Maart 2017 niet meer in de Tweede Kamer, maar de vertegenwoordigen van fracties VVD, PvdA, CU, SP, CDA en D66 in die periode.

Hoe ging ik te werk?

Aanvankelijk was mijn beeld gekleurd door de clichés van politiek actieve vrouwen als zijnde mondig en ambitieus, met een behoorlijke portie narcisme. Mijn gesprekken met de vrouwelijke leden van de Tweede Kamer hebben mij verrast. Ja, ze zijn allemaal sterk en zelfverzekerd. Ieder op haar eigen manier. Ze zijn ook ambitieus, en sommigen zien de politiek als een springplank naar hun volgende doel. Maar ik heb ook een andere kant gezien: vrouwen die niet bang zijn voor hun kwetsbaarheden. Vrouwen die zelfs twijfels durven te uiten en die hun plaats in de politiek niet als vanzelfsprekend zien.

Wat motiveert ze om actief te zijn in de politiek? Welk karakter straalt ieder van hen uit? En wat maakt dit karakter zo geschikt om een publiek figuur te zijn?

Bredere kader

Dit project is een poging om het geheim te ontrafelen van de hedendaagse vrouw: een bewuste vrouw die voor haar mening uit durft te komen en ervoor te vechten, maar tegelijkertijd kwetsbaar is. En binnen de – nog steeds door mannen gedomineerde – harde politieke realiteit, waakzaam voor haar privéleven en bewust van de minder prettige kanten van het politieke spel en manipulatieve krachten.

Inspiratiebronnen

Om mijn indruk van de uitstraling van iedere politica in een artistieke vorm te gieten heb ik bewust het kader van  mythologische vrouwen gebruikt. Niet met de bedoeling om de individuele vrouwen in een hokje te zetten, maar om één aspect in hun karakter of handelingsstijl te onderstrepen. Soms heb ik gekozen voor een historisch figuur, altijd een vrouw. Dit niet met de bedoeling om een individuele analogie te creëren, maar om de kwestie rondom de ‘vrouwelijke taak’ en maatschappelijke verwachtingen door de eeuwen heen in perspectief te plaatsen, en de traditionele plaats van de vrouw met de huidige maatstaven te vergelijken. De verschuiving wordt dan wel duidelijker. De mythologische en historische prototypen hebben mij geholpen om de hedendaagse vrouwelijke status te contrasteren met het verleden.

Nog lang niet klaar

Er worden hier tien portretten getoond, maar dit project eindigt niet met de huidige presentatie. Met elke nieuwe verkiezingen hoop ik dit project verder uit te breiden om de artistieke discussie over de plaats van de vrouw binnen de hedendaagse maatschappij verder te behandelen.

Leave a Reply